Skip to main content

Blog: Kom en eet gezellig onze koelkast leeg

Wij krijgen elke week verschillende nationaliteiten over de vloer en reizen voor onze VCA-examens regelmatig naar Europese landen. Wij merken dat het een groot verschil maakt of een kandidaat bijvoorbeeld Italiaans of Pools is. Twee weken geleden maakten een van de internationale kandidaten het wel heel bond en daardoor kwamen we op het onderwerp voor dit blog. Mocht je trouwens zelf werken met internationale klanten, dan lezen we graag in de reactie hoe jij dat ervaart.

De mueslibol was geen succes
Twee weken geleden hadden we een groep examenkandidaten op bezoek uit land X. Nadat ze waren vertrokken, kwamen we er achter dat een van de mannen een hap van onze lunch had genomen! Onze lunch stond in papierenzakjes op tafel, maar het mocht duidelijk zijn dat dit niet voor de kandidaten was. Een van onze medewerksters had de mannen voor het examen gevraagd of ze koffie of thee wilden en had ze een schaaltje met koekjes gegeven. Toch had een van de kandidaten meer trek in een grote hap van een mueslibol in plaats van in een karig koekje.

De verhalen van ervaringen met verschillende nationaliteiten kwam daardoor op gang aan onze lunchtafel. Wij hebben namelijk een keer gehad dat een examenleidster 3 mannen het lokaal uit heeft moeten zetten, omdat ze ruzie begonnen te maken over het feit dat zij haar telefoonnummer niet wilden geven aan één van de kandidaten. Hij had gezegd het examen niet te gaan maken tot hij haar nummer kreeg. De omstanders hadden hem aangemoedigd.

Stil zitten is lastig
Niet alleen de Italianen zijn zo, maar de Portugezen en Spanjaarden hebben datzelfde macho gedrag in zich. Ze hebben moeite om tijdens het examen stil te blijven en bij de uitleg van de regels gaan ze regelmatig in discussie met elkaar. Het omgekeerde hebben we met landen als Hongarije, Bulgarije, Polen en Roemenië. We merken vooral bij de Roemenen dat ze altijd rustig en vriendelijk zijn. Ze komen in stilte het lokaal binnen, gaan zitten, luisteren en maken hun examen.

We hadden laatst een groep, laten we ook maar weer zeggen dat het land X is, omdat we geen vingers willen wijzen naar landen die blijkbaar denken dat alles gemeenschapsgoed is. De hap die uit de mueslibol was genomen, had ons met de vraag achter gelaten waarom die persoon niet de hele bol had opgegeten. Misschien hadden we een fles wijn er bij moeten neerzetten, want een maand eerder hadden we te maken met koelkastrovers.

Proost op onze internationale kandidaten
In onze koelkast staat voor de vrijdagmiddagborrel altijd wel een wijntje en blikjes bier koud. Een aantal kandidaten hadden bedacht dat een biertje en fles wijn voor onderweg best lekker zouden zijn en lieten ons met lege glazen achter tijdens de vrijdagmiddagborrel!

Wij hebben tegenwoordig onze lunch in een kastje staan en de keuken op slot als er grotere groepen kandidaten op bezoek zijn. Het is bijzonder dat in sommige landen er van uit wordt gegaan dat wat je tegenkomt in de keuken, je gewoon mag nuttigen. Aan de andere kant zijn wij Nederlanders misschien ook wel te stijf met onze individuele etensopvattingen. Wat ik meebreng is van mij, maar soms delen met andere is natuurlijk niet verkeerd.

Mocht je eens in de buurt zijn van Oosterhout, kom gerust langs. Koffie, thee en warme chocolademelk staat klaar en wij hebben een heerlijke variatie van chocoladekoekjes!

Team, Ascend examengroep B.V.