Skip to main content

Blog: Hoe verklein jij de risico’s van een bedrijfsongeval?

Elke werkgever wil dat de medewerkers van het bedrijf in een arbeidsomgeving kunnen werken waar de kans op ongevallen geminimaliseerd is. Een goede veiligheidsstructuur is daarom van belang. In Nederland is het echter zo dat er voor veilig werken bepaalde richtlijnen zijn opgesteld, maar een werkgever is verantwoordelijk hoe deze richtlijnen te organiseren en hanteren. Een VCA en SOG kwalificatie kan bijdragen aan het informeren van deze veiligheidsrichtlijnen.

Wijs je medewerkers op de risico’s
We besloten om dit blog over VCA en SOG te schrijven, omdat we tijdens de introductie van Ascend examengroep B.V. tijdens een netwerkbijeenkomst merkten dat vrijwel niemand wist wat het inhoud. Wij werken elke dag met de afkortingen VCA en SOG, maar het blijft lastig om iemand die er niet mee bekend is uit te leggen waarom een VCA en SOG diploma belangrijk is op de werkvloer. Bij de Nederlandse wet is het namelijk zo dat een VCA of SOG diploma niet verplicht is.

Toch eisen bijna alle opdrachtgevers in branches als de bouw, elektrotechniek, industriële reiniging, (petro)chemie, civiele techniek en procesindustrie van hun medewerkers en ZZP-ers dat ze in bezit zijn van een VCA of SOG diploma. Dit komt omdat volgens de arbowet bedrijven hun werknemers moeten wijzen op risico’s tijdens hun werkzaamheden. Er zijn ook diverse verzekeringsmaatschappijen die dat eisen om een bedrijf te verzekeren. Met een VCA en SOG diploma kunnen werkgevers aantonen dat hun medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s.

Wat houdt VCA en SOG in?
Waar staan nu die twee afkoringen voor? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en SOG staat voor SSVV Opleidingen Gids. VCA bestaat uit drie kwalificaties: basis, vol (leidinggevende) en vil (intercedent). SOG is een overzicht van zestien kwalificaties. Deze zestien kwalificaties zijn weer onderverdeeld in vijf waarborgcommissies:  WBC Flenzen, WBC Mobiele werktuigen, WBC gasmeten, WBC Buitenwacht/Onafhankelijke adembescherming en WBC Verplaatsen van lasten.

Denk bij VCA aan algemene veiligheid op de werkvloer en bij SOG aan specifieke werkzaamheden zoals flensverbinden, werken met een hoogwerker en met een vorkheftruck. De kandidaten krijgen tijdens een opleiding doormiddel van theoretische en praktijklessen de benodigde lesstof geleerd. Om je voor te bereiden op het VCA examen kun je een veiligheidscursus volgen of online zelfstudie.

Ascend examengroep B.V. neemt examens af
Wij worden onterecht weleens aangezien voor een opleider, omdat kandidaten in de buurt hun cursus volgen en aansluitend bij ons examen komen doen. Ascend examengroep B.V. is echt alleen een examenbureau, zoals onze bedrijfsnaam helder aangeeft. Het examenbureau en de opleiders zijn onafhankelijk van elkaar in Nederland, om fraude tegen te gaan.

Wij zijn blij dat we bijdragen aan veilig werken. Het is belangrijk dat werknemers kunnen vooruitdenken, waardoor ze ongevallen voor kunnen zijn en waken over elkaars veiligheid op de werkvloer. Het positief afronden van een VCA of SOG examen heeft een grote toegevoegde waarde.

Als je meer wilt weten over de soorten examens die wij aanbieden, dan verwijzen we je graag naar onze website www.ascend-examengroep.nl Je mag ons ook altijd bellen op 0162 45 6643 of een e-mail sturen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Team Ascend examengroep B.V.