Skip to main content

Blog: Ascend examengroep B.V. heeft een nieuwe kwalificatie!

We zijn behoorlijk trots dat we naast de VCA examens en huidige dertien SOG kwalificaties, nu een veertiende SOG kwalificatie mogen aanbieden: Werken aan flensverbindingen volgens protocol met torque- en tensioning apparatuur. Nu zal voor de mensen die er mee werken het meteen duidelijk zijn wat dat is, maar voor de lezers die niet in de technische sector werken leek het ons leuk om in dit blog een aantal van de SOG kwalificaties uit te leggen.

Wat is een flensverbinding?
We starten natuurlijk met onze nieuwste. Het werken aan flensverbindingen bestaat uit drie verschillende kwalificaties, waarvan wij er al twee uitvoerden en nu dus een derde mogen uitgeven. Welk diploma je nodig hebt, ligt aan het soort flens en de apparatuur waarmee de flensmonteur moet werken. Flensmonteurs zijn nodig om een pijpleiding te isoleren of om een volledig nieuw leidingsysteem aan te leggen. In de petrochemie en maritieme sector komen dit soort flensverbindingen vaak voor.

Een flens is een plat metalen plaatje of ring die aan het einde van een buis gemonteerd zit. De flensverbinding is een van de meest handige en efficiënte verwijderbare pijpverbindingen. Onze nieuwste kwalificatie is voor de flensmonteurs die werken met hydraulische torque en tensioning apparatuur om kracht op de boutverbinding uit te oefenen. Het werken met deze apparatuur vraagt om specifieke kennis en vaardigheid.

Een starre en roterende verreiker
Een andere kwalificatie die sinds dit jaar een nieuwe indeling kent, is de starre en / of roterende verreiker. De kwalificatie tot hijsen met deze apparatuur is komen te vervalen en richt zich alleen nog op het heffen. Een starre verreiker kan niet ronddraaien en is daarom prettig om mee te werken als je zware lasten moet heffen. De roterende verreiker is juist het tegenovergestelde en kan 360 graden draaien. Dat is handig als je in een relatief kleine ruimte moet werken.

Verreikers worden gebruikt in de agrarische, industriële en infrastructuurbouw-sector. Hoe hoog een verreiker gaat en hoeveel ton deze kan heffen is afhankelijk van het soort verreiker.

Wij bieden nog meer SOG kwalificaties aan
Bovengenoemde SOG kwalificaties zijn er slechts zes van de veertien die wij bij Ascend examengroep B.V. aanbieden. Als je benieuwd bent naar al onze kwalificaties, dan kun je die via deze link bekijken: https://www.ascend-examengroep.nl/sog-examens/ . Alle kwalificaties zijn er op gericht dat de persoon met een specifieke machine of apparatuur veilig kan werken.

De algemene veiligheid voor op de werkvloer in de technische sector wordt getoetst met het VCA examen. In eerdere blogs hebben we daar uitgebreid over geschreven. Mocht dit het eerste blog zijn dat je van ons leest, dan raden we zeker aan om ook onze andere blogs hier te lezen.

Ascend examengroep B.V.