Skip to main content

Geveltuinen: Heb je een woning of een winkel zonder voortuin? Dan kun je een geveltuin aanvragen

Gepubliceerd op: donderdag 28 juli 2022 | 11:20

Samen maken we Oosterhout mooier, samen laten we Oosterhout bloeien. Wil je je wijk nog mooier maken? Dat kan! Hoe? Heb je een woning of een winkel in de stad zonder voortuin? Dan kun je een geveltuin aanvragen.

De voordelen van een geveltuin
Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem de regen beter opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. En niet onbelangrijk; de tuintjes vrolijken de hele buurt op!

Geveltuinen voor winkels in de stad
Ook in de binnenstad zijn geveltuintjes gerealiseerd. Een groot aantal winkels heeft inmiddels een ‘groene impuls’ gekregen. Sofie van Vugt van Zenz: “Het is echt een verrijking voor de binnenstad als geheel, naast de geveltuinen zijn inmiddels ook bloembakken met bomen geplaatst en zijn lantaarnpalen voorzien van bloembakken. Je wordt echt blij van groen! Voor ons is het heel positief, die geveltuin voor de winkel. Het is een goed reclamebord, het valt op in de straat en het heeft de stopkracht van een ‘groene oase’. Ik krijg vaak complimenten van klanten, het past bij de totale beleving van het winkelen en het is ook gewoon mooier.”

De realisatie van zo’n geveltuin, is dat erg ingewikkeld?
“Nee hoor, dat valt echt heel erg mee. De stadsmanager van de bruisende binnenstad informeerde ons over dit initiatief. Veel ondernemers waren in het begin nog huiverig. We hebben veel spullen buiten de winkel staan en waren ook bang voor vernieling. Toen dat in de praktijk heel erg mee bleek te vallen, zijn we in gesprek gegaan met iemand van de gemeente en hebben we samen de situatie en de mogelijkheden bekeken en besproken. Er is een tekening gemaakt van dit plan en nadat iedereen enthousiast en akkoord was zijn de geveltuin-bloembakken gerealiseerd. Deze hebben we daarna zelf voorzien van mooie beplanting. Het onderhoud doe je ook zelf. Dat is prima te doen.”

Wat zou je willen zeggen tegen andere Oosterhoutse ondernemers die nu nog twijfelen over een geveltuin voor hun zaak? “Neem contact op, doe het gewoon! Het brengt je meer dan je zou denken. Ondernemen is niet alleen maar groot denken en doen, soms zit het ook in de kleine dingen. Met een relatief kleine investering een groot effect, daarom raad ik iedereen aan om ook voor een mooie geveltuin te gaan!”

Geveltuin aanvragen?
Wil je een geveltuin aanvragen? Dat kan via doemee.oosterhout.nl (projecten > oosterhout bloeit). We verzamelen alle aanvragen en nemen begin 2023 contact op om een afspraak in te plannen.