Skip to main content

Meer VCA examens op technische opleidingen

Gepubliceerd op: dinsdag 24 augustus 2021 | 9:13

Wist jij dat er de afgelopen jaren een flinke groei is geweest in het aantal personen met een technisch beroep in Nederland? Wij hebben deze groei zeker gemerkt bij de technische opleidingsinstellingen, want er zijn veel meer VCA examens afgenomen door ons bij praktijkscholen, middelbare beroepsonderwijsinstellingen en universiteiten.

Groei in de techniek
Volgens het techniekpact is het aantal personen met een technisch beroep in de periode van het jaar 2013 tot en met 2020 met 13% toegenomen. Er waren maar liefst 1.573.000 mensen in 2020 die een technisch beroep uitoefende. Het leukste vonden wij om te lezen dat het aandeel vrouwen in de technische sector is gegroeid. Van de technische beroepen wordt nu 14% uitgevoerd door een vrouw, dat zijn maar liefst 220.220 vrouwen die een technische functie bekleden.

Ascend examengroep B.V. werkt veelal met vrouwelijke VCA examinatoren. Bij ons vind je geen oudere examenleiders met zweetoksels en een ongeïnteresseerde blik in hun ogen. Wij merken dat vrouwelijke examinatoren de examenkandidaten, die veelal man zijn, op een goede manier gerust kunnen stellen voor het examen. Al wordt er wel vaak raar op gekeken als er een vrouw de examenruimte binnen komt wandelen en de examenleidster blijkt te zijn.

Dansend het examen lokaal uit
Het afgelopen jaar moesten we op de scholen echter wel wat uitdagingen ondergaan. In de meeste gebouwen was het een doolhof aan pijltjes en bordjes waar je wel of niet in mocht lopen. We zijn regelmatig op onze vingers getikt als we ergens tegen de richting inliepen. Om je een idee te geven, wij hebben meestal 2 koffers met 20 laptops bij ons. Tijdens het balanceren van de spullen, kan het wel eens zijn dat we een bordje of pijltje over het hoofd zien.

Wij kijken uit naar een nieuw schooljaar waarin we hopelijk iets makkelijker kunnen bewegen in een gebouw. We hebben ook veel zin om het land weer door te reizen naar onze vaste opleidingsinstellingen. De praktijkscholen waar we vaak komen, zijn namelijk een van de leukste locaties om examens af te nemen. De studenten hebben veel moeite met studeren en als ze dan hun VCA behalen is het enthousiasme groot. We zien zelden een manager dansend een examen verlaten, maar deze studenten kunnen er wat van.  

Een zomer vol examens
Naast het aantal groeiende opleidingen in ons bestand, zien we ook dat bedrijven in de technische sector weer goed omhoog krabbelen na een moeilijk jaar. We krijgen diverse aanvragen door bedrijven in zowel het binnen- als buitenland. We zijn daardoor deze hele zomer actief en merken weinig van de normale zomerdip. Het lijkt wel of de bedrijven druk bezig zijn deze zomer hun bedrijven opnieuw op te bouwen en het personeel goed geschoold wordt.  

Mocht je of het bedrijf waar voor je werkt op zoek zijn naar een examenbureau voor VCA en SOG, we helpen je dan graag. Je kunt een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een vrijblijvend gesprek of kijk op onze website voor meer informatie www.ascend-examengroep.nl

Tot ons volgende nieuwsbericht!

Team van Ascend examengroep B.V.