Kunt u financiële ondersteuning gebruiken voor uw noodzakelijke kosten?

Gepubliceerd op: dinsdag 09 maart 2021 | 13:20

Is uw inkomen gedaald en kunt u door de coronamaatregelen noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen.

Wat is TONK?

TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Met deze regeling helpt de gemeente u als u door de coronamaatregelen minder inkomen heeft én u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om uw huur- of hypotheekkosten en de kosten voor bijvoorbeeld gas en elektriciteit. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). 

Wat zijn de voorwaarden voor TONK?
U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U heeft in januari 2021 ten minste 25% minder inkomen dan in januari 2020.
  • Het verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
  • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
  • U heeft op dit moment minder dan € 31.340,- aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en kind(eren) en de waarde van beleggingen of bitcoins.

Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.

  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.
  • De kosten van uw huur (verminderd met eventueel ontvangen huurtoeslag) of hypotheek en de kosten voor gas en elektriciteit bedragen samen meer dan € 750,- per maand.
  • De maximale tegemoetkoming op basis van onze beleidsregels bedraagt maximaal € 500,- per huishouden per maand.

Hoelang kunt u TONK krijgen?
U krijgt maximaal 6 maanden TONK tot en met juni 2021. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. Als u TONK op 1 april 2021 aanvraagt, kunt u ook nog TONK voor januari, februari en maart krijgen als dat nodig is. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

TONK als laatste mogelijkheid
Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van het UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?
Dat hangt af van uw situatie. De maximale tegemoetkoming is € 500,- per huishouden per maand. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

de hoogte van uw (woon)kosten;
uw inkomen op dit moment;
welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen (uw draagkracht).

TONK houden of lenen
U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt. Bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen.

Aanvragen
Het aanvragen kan via de pagina TONK aanvragen

Amerstreek Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Amerstreek Business Plaza is om ondernemers uit de regio Amerstreek een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL