Waarom kracht in de botten zo ongelooflijk goed is

Gepubliceerd op: woensdag 09 oktober 2019 | 10:00

Waarom krachttraining voor zowel vrouwen als mannen ongelooflijk goed is
Bij het woord krachttraining denken we vaak aan bodybuilders of aan die stevige kleerkasten met bollende bicepsen in een krachthonk. Veel vrouwen mijden daarom deze vorm van fitness en dat is heel erg jammer. Deskundigen zeggen namelijk dat het de hoogste tijd is om deze verouderde denkbeelden over krachttraining vaarwel te zeggen. Steeds meer nieuwe onderzoeken tonen aan dat het doen van krachttraining misschien wel de beste manier is om fit en gezond te blijven. 

Krachttraining versterkt natuurlijk je spieren. Het zorgt er namelijk al voor dat je boodschappen makkelijker tilt en mooi rechtop staat, maar het doet veel meer. De training heeft ook een sterk positief effect op je botten, pezen en banden. Omdat botten naarmate we ouder worden verzwakken, vooral als we een zittend leven leiden en tijdens en na de menopauze, is dat goed nieuws: krachttraining is de beste manier om je botten sterk te houden en osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd buiten de deur te houden. 

Krachttraining doet nog meer: het voorkomt gezondheidsklachten
Metabool syndroom komt veel voor en kenmerkt zich door diabetes type 2, hoge bloeddruk en ongezonde cholesterol waardes. Het verlaagt de levensverwachting aanzienlijk. Krachttraining is één van de beste manieren om het metabool syndroom te bestrijden. 

Ook is krachttraining dé manier om een andere sluipmoordenaar te slim af te zijn: laaggradige ontsteking. Bij veel voorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker of depressie spelen zogenaamde chronische stille ontstekingen een belangrijke rol. Deze vorm van ontsteking put het immuunsysteem uit en beschadigt de weefsels. Onderzoek in de Verenigde Staten ontdekte dat vrouwen met overgewicht die krachttraining deden een opmerkelijke daling lieten zien van de stille ontstekingswaarden in hun bloed.

Ook mentaal heeft krachttraining veel effect. Onderzoek legt een verband tussen het doen van krachttraining en het hebben van meer focus, betere cognitieve vaardigheden, betere innerlijke balans, minder bezorgdheid en meer welzijn.

Het effect
Vooral het trainen tot het zogenaamde ‘spierfalen’ lijkt het het grootste effect te hebben. Spierfalen omschrijft het moment wanneer je het gewicht van het apparaat waarop je traint echt niet meer kan verplaatsen. Dat moment van falen is juist de sleutel tot een succesvolle training. Het is dus veel belangrijker dat je echt goed traint ‘tot het gaatje’ dan om vele uren krachttraining te doen. Wel moet het trainen tot aan spierfalen veilig en beheerst gebeuren om blessures te voorkomen.

Sterk zijn, het verbetert bijna alle aspecten van onze gezondheid. Hoeveel kracht je hebt lijkt dan ook één van de betrouwbaarste voorspellers te zijn van je overlevingskans van wat dan ook. Als je kracht toevoegt, verbetert alles.

Krachttraining is essentieel. Een veilige en zeer effectieve manier van krachttraining waar je tot spierfalen gaat zonder zweten, doe je bij FIT20 met een personal trainer.

Wil je meer weten of een gratis proefles ter waarde van 20 euro? 
Neem contact op met de personal coaches van FIT20 Oosterhout, David Dijkstra en Radha Mohabir
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
https://fit20oosterhout.nl/ 

Amerstreek Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Amerstreek Business Plaza is om ondernemers uit de regio Amerstreek een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL