Terugblik op ons after summer event bij De Schelleboom

Gepubliceerd op: woensdag 09 oktober 2019 | 10:00

Wat was het gezellig tijdens ons netwerkevent bij Theater de Schelleboom waar Theo van Drunen een miniconcert gaf in het intieme theater. Theo speelde en zong de sterren van de hemel en had er zo'n plezier in dat hij zelfs 2 mini-optredens verzorgde; samen toch mooi een midi-concert.

Wij leerden van Leonie Heemskerk waarom dit zo’n belangrijke plek is voor de historie van Oosterhout. Na de koop van De Schelleboom door haar ouders werd een verbouwing gestart om er een theater van te maken. Op dat moment werd een vondst gedaan van grote historische betekenis: de grootste bewaarde pottenbakkerij van Oosterhout. Bijzonder maar dat betekende wel dat de verbouwing zo'n 3 jaar stil lag.

In 1684 telde de stad maar liefst dertig pottenbakkers. Kinderarbeid was in die tijd nog heel gewoon. De kinderen moesten op hun blote pootjes door het leem stampen om harde stukjes te vinden en op te ruimen. Hiervan is het woord 'ravotten' afgeleid. En ze draaiden het pottenbakkerswiel met behulp van stokken. Maar het spannendste was dat ze door smalle buizen in de oven kropen om het aardewerk in de oven te zetten en er weer uit te halen. Gelukkig wel als de oven niet meer heet was.

Het resultaat mocht er zijn. Zo is vastgesteld dat het aardewerk op het melkmeisje van Vermeer van Oosterhoutse origine is.Leonie vertelde nog veel meer, maar dat houden we lekker voor onszelf. Ga zelf maar eens kijken.
Natuurlijk werden we verwend met lekkere zelfgemaakte soep, gemaakt door Oosterhouts' beroemdheid, Nellie Heemskerk. En zorgde Joost de Jongh achter de bar voor onze drankjes. Dat je bij de Schelleboom altijd verwend wordt, was al duidelijk geworden bij de voorbesprekingen, waar respectievelijk koekjes, chocolaatjes, taart, worstenbrood en zelfs een keer een tosti gepresenteerd werd.

De Schelleboom heeft een fijne sfeer en diverse ruimtes, waaronder een prachtige tuin, waar ze graag ondernemers en organisaties ontvangen voor een training, workshop of teamuitje. Zegt het voort!De meeste aanwezigen kenden elkaar al als ondernemer. Daarom gingen we deze keer wat verder en lieten we ze kennismaken met elkaar als mens. Tenslotte doen mensen zaken met mensen. Wat daaruit bleek? Dat we een heel bijzondere club mensen bij elkaar hadden. Creatieve, empathische mensen die dingen doen met passie, niet tegen onrecht kunnen en geloven in de goedheid van de mens. Er was zelfs iemand die geen afbeelding tekende, wat eigenlijk de opdracht was, maar een afbeelding beschreef: een lachend persoon - in de natuur - met handen en armen in de lucht. Zie je het voor je? Wij wel.

We gingen met een goed gevoel huiswaarts. En Leonie, Joost en Nellie? Die hoefden maar 10 stappen te lopen naar hun prachtige woning op een van de bijzonderste plekjes in Oosterhout die ze samen delen.

Amerstreek Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Amerstreek Business Plaza is om ondernemers uit de regio Amerstreek een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL